United Day: het 5-jarig bestaan van Hubo Limburg United

United Day: het 5-jarig bestaan van Hubo Limburg United

Foto Artikel

Rudi Moesen schrijft een column over het dagelijkse leven in Hasselt.

Het basketseizoen 2018-2019 zit er op voor Hubo Limburg United. Met uiteindelijk een plaats in de halve finale van de play offs is men geëindigd in de top 4 van België. Een mooie prestatie in het eerste jubileumjaar van de club.

Vijf jaar geleden begon Hubo Limburg United, met basketbal in Limburg op het hoogste niveau. Een gedreven bestuur, enthousiaste vrijwilligers en de sportieve kennis van twee Limburgse Amerikanen Brian Lynch en Odell Hodge zetten onze provincie weer op de basketbalkaart in België.

Het doel van Hubo Limburg United is tweeledig; basketbal op het hoogste niveau naar Limburg halen en de sport promoten in onze provincie. Met telkens minstens 1000 supporters bij elke thuiswedstrijd en een goed draaiende business community heeft de club een mooi traject afgelegd. En met een bescheid budget in vergelijking met Antwerpen, Charleroi of Oostende doen de Limburgers het nog niet zo slecht. Maar alles kan beter. Het basketbal kan in België natuurlijk nog lang niet tippen aan het voetbal. Dat ligt zeker niet aan de sport of beleving, want elke basketbalwedstrijd grijpt je naar de keel, zorgt voor veel beleving en emotie. We hebben in de Alverberg de voorbije 5 jaren heel wat mooie basketbal gezien. Gestaag groeit de interesse ook in de sport, maar op een Europese NBA zal het nog lang wachten zijn.

Ook Hasselt zet basketbal duidelijk op de kaart en dat al meer dan 70 jaar. Naast Hubo Limburg United heb je nog subtoppers en kampioenen in de lagere reeksen zoals Hasselt BT, Hades BBC, Orly en SBBK Stevoort basketbal.Zonder verstorend te willen werken is Hubo Limburg United ook een concurrent voor de andere ploegen en daarom blijven veel supporters thuis. Dat is jammer. Moesten alle Limburgse basketbal liefhebbers elke thuiswedstrijd afzakken naar de Alverberg dan was de Hasseltse sporthal veel te klein! Nochtans zijn die fans hard nodig voor het voortbestaan van Hubo Limburg United. De komende 5 jaar zullen cruciaal zijn voor de club. Coach Bryan Lynch zei het deze week nog in een interview met deze krant. “We moeten terug op zoek naar het United gevoel van bij de opstart van de club. We overleven niet als club als niet iedereen achter ons staat. Daarom moeten we meer samenwerken met alle Limburgse basketbalclubs”. Een mooie wens voor 5 jaar Hubo Limburg United.

Er was de voorbije 5 jaar één constante; LUBAS. De mascotte van Hubo Limburg United. Een soort levende witte sneeuwtijger op mensenmaat, altijd vrolijk en vriendelijk. Lubas is onze sfeermaker. Hij warmt mee op, loopt met de vlag rond, maakt toertjes op een step en staat altijd klaar voor de fans. Bedankt Lubas om al 5 jaar lang de grote knuffel te zijn voor iedereen!