“Het wordt een pittig seizoen en we zijn er uitstekend aan begonnen!”

 

1532 woorden – 8’ leestijd

 

Coach Raymond Westphalen was zaterdagavond een gelukkig man, nog meer dan anders. Zijn ploeg had juist de eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen en dan nog wel bij topploeg Oostende. Het seizoen kan niet beter beginnen. Een gelukkige en tevreden coach, door de winst maar ook omwille van de manier waarop. Inzet en teamspirit vanaf de eerste minuut gecombineerd met goed basketbal.

Een gesprek over het nieuwe seizoen.

Een brede kern met veel inzet

Het sportief management van de club is er in geslaagd om de meeste spelers te behouden. Vier spelers vertrokken om verschillende redenen : Yannick Desiron, Yannick Dammen, Leander Dedroog en Alex Stein.

Zij worden vervangen door Roman Penn (point guard), Thomas Van Ounsem (power forward/center) en Osun Ossuniyi (center).

“En eigenlijk moet je ook Q – zo wordt Quentin Serron aangesproken door zijn coaches en ploegmaten – als nieuwe speler tellen”, legt coach Ray ons uit. “Hij heeft vorig jaar maar 6 competitiewedstrijden meegespeeld en is geleidelijk op weg naar zijn beste niveau. Geef hem nog een maand.

De drie nieuwkomers (2 Amerikanen en 1 Belg) zijn rookies, jonge spelers nieuw in de BNXT League, maar hebben de juiste mentaliteit en passen in onze ploeg. Goede spelers met een uitstekende mentaliteit. Ik maak de fans er wel attent op dat Roman Penn een ander type speler is dan Alex Stein. Hij zal minder zelf scoren maar vooral de andere spelers laten scoren. Een echte spelverdeler. Een bewuste keuze van de sportieve staf.

Dat maakt dat we opnieuw een brede kern hebben. Net zoals vorig seizoen is dat onze sterkte, het maakt dat we er elke wedstrijd voluit voor kunnen gaan. Max – Maxime De Zeeuw - heeft hard gewerkt in het tussenseizoen net zoals onze jonge mannen Wout, Yarne en Ferre. Zij zijn sterker geworden en zeer gretig om aan de competitie te beginnen.
Kortom, we zijn er klaar voor en hebben er veel goesting in.”

Dat was zaterdag in Oostende heel duidelijk.

 

Een gezond jaar

Als we coach Ray vragen naar zijn verwachtingen en ambitie voor het seizoen, antwoordt hij heel verrassend dat hij in de eerste plaats hoopt dat het een gezond jaar wordt.

“We hebben vorig seizoen te veel kwetsuren gekend. Denk maar aan Quentin Serron en Toon Ceyssens. Ferre Vanderhoydonck niet te vergeten. Alle drie voor lange tijd uit. Ferre en Q zijn volledig hersteld en Toon verwachten we terug in januari.

Tel daarbij nog de vele minder ernstige maar zeer hinderlijke kwetsuren bij Anthony, Max en anderen. Dan begrijp je dat ik spreek over een ‘gezond’ seizoen. Wij willen die miserie niet meer meemaken.”

 

We willen elke wedstrijd winnen

“Maar als het gaat over mijn verwachtingen en ambitie” gaat coach Ray verder, “ eigenlijk willen we elke wedstrijd winnen. Dat zal waarschijnlijk niet lukken, maar we willen toch elke wedstrijd op een constant hoog niveau spelen. Geen uitschieters naar beneden maar altijd opnieuw moeten we top zijn. En onze jonge spelers moeten nog beter worden en echte sterkhouders worden.”

Uiteraard willen we de playoffs halen en de Golden League en daarin zo ver mogelijk komen. En graag ook goed presteren in de bekercompetitie. Maar bij basketbal hangt het dikwijls af van details en soms van een beetje geluk. Een bal die er in gaat of op de ring botst en er langs gaat, kan een wereld van verschil betekenen.

Toch zeg ik  heel duidelijk : de fans mogen er van overtuigd zijn dat we de ambitie hebben om het nog beter te doen dan vorig seizoen! “

 

Het wordt een pittig seizoen

De eerste thuiswedstrijd is tegen nieuwkomer Spurs Kortrijk. Eindelijk nog eens een nieuwe Belgische club op topniveau.

“Een nieuwkomer in de competitie, dat is inderdaad goed voor het Belgisch basketbal”, bevestigt coach Ray “en dan nog een club met ambitie. Kortrijk heeft een sterke ploeg. Ze gaan zeker niet onderdoen voor de andere ploegen.

Zoals ik het nu kan inschatten gaat het een heel evenwichtige competitie worden. Alle ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Je kan van iedereen winnen maar ook verliezen. Oostende is zoals altijd favoriet maar is zeker te kloppen. Dat hebben we al bewezen. Luik was vorig jaar het zwakke broertje maar heeft dit seizoen, dankzij de nieuwe eigenaars, een van de grootste budgetten in de BNXT League.

Het wordt een pittige competitie en daardoor ook heel aantrekkelijk. We gaan onze fans elke wedstrijd nodig hebben. Ze hebben ons al dikwijls naar winst geschreeuwd. De spelers kijken uit naar de geweldige sfeer op de ‘Berg’. “

 

Assistent coach bij de Belgian Lions

Het nieuws kwam in juni een beetje als een verrassing: coach Dario Gjergja van de Belgian Lions krijgt twee jonge Belgische coaches als assistent. Onze coach Raymond Westphalen en goede bekende Kristof Michiels.

Samen met een verjongde Belgische ploeg namen zij deel aan het Preolympisch Kwalificatietornooi.

“Dat was een topervaring”, glundert Raymond Westphalen, “aanwezig zijn en een rol spelen op een tornooi van wereldniveau is fantastisch. Niet alleen de ploegen en de spelers, van wie velen uit de NBA en de Euroleague, denk maar aan Savic en Zubac, maar ook de infrastructuur en de omkadering waren op en top professioneel.

Zo’n tornooi is bijna niet te vergelijken met de BNXT League, je denkt dan eerder aan de Euroleague of zelfs de NBA.

Ik hoef niet te vertellen dat ik daar veel gezien en geleerd heb en ook veel contacten heb kunnen leggen.

Ik kijk nu al uit naar de volgende campagne van de Lions. Dat is het EK kwalificatietornooi met eerst een uitwedstrijd tegen Slovakije en vervolgens een thuiswedstrijd tegen topland Spanje.”

 

Meer belangstelling voor basketbal

“Wat je snel merkt op die tornooien, is dat de belangstelling voor basketbal in de toplanden veel groter is dan bij ons. In Kroatië bijvoorbeeld is er een echte basketbalcultuur, spelers en coaches zijn er echte vedetten. Dat is iets waar we in België met de BNXT League moeten aan werken. Onze ploegen, onze spelers en coaches moeten meer in de media komen. Wij moeten werken aan een echte basketbalcultuur in ons land.

De successen van de Cats hebben daar al een beetje voor gezorgd maar is er nog veel meer aandacht voor basketbal nodig.

En natuurlijk ook meer middelen, alles hangt samen. Zo vind ik bijvoorbeeld het spijtig dat er maar één Belgische club dit seizoen zal meedraaien in een van de Europese competities. Oostende in de Champions League. Alles heeft natuurlijk te maken met de bescheiden budgetten van onze clubs, alle begrip daarvoor. Alle dagen zie ik hoe hard er gewerkt wordt om ons financieel gezond en competitief te houden. Alles komt volledig vanuit  sponsoring. Maar dat is niet zo eenvoudig als men zou denken.

Maar toch, als we een echt basketballand willen worden dan moeten we meer Europese wedstrijden spelen. Daar leer je van, als club, als coach en als speler.”

 

No pain, no gain

Hubo Limburg United hecht veel belang aan een sterke jeugdwerking - de Hubo Limburg United Academy - en aan een vlotte doorstroming van eigen jongeren naar het A-team. Met als tussenstap het TDM1 team. Coach Ray onderschrijft dat ten volle en werkt er enthousiast aan mee.

“in Limburg en zeker bij onze club is er heel wat jeugdig talent aanwezig. Het komt er op aan die jongens goed te begeleiden. Dat is binnen onze Academy absoluut het geval. Wij doen er alles aan om van onze jonge talenten goede basketters te maken. Topspelers als het kan. Maar een goede begeleiding is één zaak, de jonge basketters moeten beseffen dat ze zelf ook heel veel inspanningen moeten doen. No pain, no gain. Wie zich niet honderd procent voor zijn sport inzet en er echt voor leeft, gaat er niet geraken. Dat moeten ze wel beseffen.”

 

Passie

“Basketbal is mijn passie en ik heb het grote geluk gehad om van die passie mijn beroep te kunnen maken. Dat is niet vanzelf gekomen, ik heb daar hard voor moeten werken. Ook nu nog, elke dag opnieuw. Maar het is een fantastisch leven, werken als professioneel basketbalcoach, ik geniet er echt van.

Dat wil ik graag meegeven aan jonge coaches en spelers. Investeer in jezelf, in je basketbaltalenten.  Als je de mogelijkheden hebt, probeer om prof te worden. Het is een fantastisch leven en een goede basis voor de rest van je leven. Investeer, werk hard, en ook als het niet lukt, is er niets verloren. Dan kan je nog altijd op een lager niveau veel plezier hebben aan basketbal en professioneel een andere richting uitgaan. Maar nogmaals, professioneel met basketbalbal kunnen bezig zijn is gewoonweg fantastisch.”

 

Coach Gjergja

Een laatste, een beetje stoute vraag, voor onze head coach: hoe was het om samen te werken met Dario Gjergja?  Op zijn zachtst gezegd, iemand die niet echt graag gezien is door onze fans.

“Dat ging heel goed, ik werk eigenlijk graag met hem.. Hij weet wat hij wil, kent basketbal door en door en heeft heel veel ervaring. Ideaal voor een jonge coach als ik. Ik heb veel respect voor hem. Maar hij heeft veel temperament.”

 

Eerste thuiswedstrijd HLU : woensdag tegen Spurs Kortrijk

Spelers in dit artikel

Gerelateerd nieuws

Verlies van de bekerwinnaar uit Nederland

Onze United Boys konden geen vervolg breien aan de goede prestatie in Groningen. Ze gingen de boot in tegen Den Bosch met 66-82.

Bevat video Wedstrijdverslag

Wil jij als superfan geen enkele wedstrijd missen?

Bestel nu je tickets en mis geen enkele wedstrijd van seizoen 2023-2024!
  
Meer informatie
Volg ons op Facebook Instagram YouTube LinkedIn