Topwedstrijden voor de Academy-teams

 

Twee topwedstrijden voor onze Academy teams de volgende dagen: 17 februari speelt de U21 de kwartfinale van de Beker van Vlaanderen in en tegen Guco Lier en op woensdag 28 februari ontvangt onze U18 Oostende voor de halve finale.

Coach van beide ploegen is Christoff Janssens, Kas voor de vrienden. Coach Kas is zoals altijd heel gemotiveerd en klaar voor deze topwedstrijden: “hier doe je het voor, dit maakt ons beter als ploeg, een meerwaarde voor de spelers en voor de coach.”

Worden het moeilijke wedstrijden?

“Zeer zeker. Guco Lier en zeker Oostende zijn clubs met een zeer degelijke jeugdopleiding. Gemakkelijk gaat het dus niet worden maar natuurlijk maken we kans. Wij zijn ook goed bezig met de Academy teams en hebben heel wat talentvolle spelers”, volgens coach Kas. “Het zal spannend worden maar dit soort topwedstrijden maakt van onze jongens betere spelers en daar gaat het eigenlijk om. Zeker bij ons.”

Winnen is niet belangrijk?

“Toch wel maar binnen onze werking niet het allerbelangrijkste. Mijn taak, net als de andere coaches van de HLU Academy, is in de eerste plaats jonge spelers opleiden, werken aan hun individuele ontwikkeling. Mijn specifieke opdracht is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van mijn U18 en uiteraard ook U21 spelers op korte termijn kunnen meedraaien met ons TDM1 team. Eens zover is het aan coaches Niels en Ray om ze te begeleiden naar een plaats in het BNXT-team. En ik kan u verzekeren, er zitten heel wat jongens bij mij die het potentieel hebben om in TDM1 en later bij het BNXT-team een rol te spelen.

En moest iemand eraan twijfelen: mijn jongens zijn extra-gemotiveerd voor deze wedstrijden. Winnen geeft ze nieuwe energie en motivatie om nog harder te werken. “

Hoe word je eigenlijk een goede basketter?

“Het hedendaagse basketbal vraagt heel veel van een jonge speler. Je moet talent hebben, over een goed lichaam beschikken maar daarnaast ook over de juiste mentaliteit. Daarmee bedoel ik vooral bereid zijn om veel en hard te werken. Vlot kunnen scoren volstaat al lang niet meer om een topper te worden” aldus coach Kas die zelf een goed voorbeeld is van inzet en hard werken.

“In onze HLU-academy werken we aan alle aspecten van het basketbal. Uiteraard op de trainingen maar ook op de wedstrijden, door onze manier van spelen. In onze defense – full court pick up met veel druk – verplichten we onze spelers om hard te werken. Zo brengen we ze niet alleen de technische aspecten van het verdedigen bij maar ook de juiste mentaliteit. En in aanval proberen we zeer snel te spelen met een open offense. Zo leren we de jongens snel denken en reageren. Al onze ploegen, van de U14 tot en met het BNXT-team spelen trouwens op dezelfde manier. “

En hoe word je een goede coach?

“Goede vraag. Heel simpel, ook door hard te werken en vooral door altijd bereid te zijn om bij te leren. De dag dat je denkt dat je het allemaal beter weet, ben je fout bezig. Ik kijk en luister naar alle coaches en probeer van iedereen wat op te steken. Goede raad van clubcoaches Ray en Niels wordt altijd geapprecieerd temeer omdat we dezelfde filosofie hebben over basketbal.

Wat kan er vandaag beter in het jeugdbasketbal?

“Een belangrijke vaststelling is dat er te weinig jeugdtrainers zijn en daar moeten we echt dringend iets aan doen. Ik maak me vooral zorgen over de ‘lage ringen’, de ploegen tot U12. Ik zie dat bij gebrek aan gediplomeerde coaches het heel dikwijls vrijwilligers zijn, ouders en/of oudere jeugdspelers, die een ploeg leiden. Alle respect voor die mensen, hun inzet en motivatie, maar ze hebben geen echte opleiding gehad als jeugdcoach. Ze baseren zich op hun eigen ervaring maar dat is niet voldoende. Als we dit probleem niet snel oplossen gaat de kwaliteit van ons jeugdbasketbal er snel op achteruit gaan.”

Oproep

Coach Kas doet een oproep naar de Hubo Limburg United fans: “kom ook onze jeugdspelers aanmoedigen!  Zaterdag in Lier als het kan maar zeker de U18 in de thuiswedstrijd tegen Oostende. Met de hulp van onze fans gaan we voor de finale!”

 

U21: ¼ finale Beker van Vlaanderen tegen Guco Lier op 17/2 om 10u in Lier

U18: ½ finale Beker van Vlaanderen tegen Oostende op 28/2 om 19u in Sporthal Go Next! In Hassel

 

Christoff Janssens

  • 42 Jaar
  • B-diploma coach – gaat voor A-diploma
  • Gepassioneerd door basketbal
  • Speler bij Aarschot, Scherpenheuvel en Landen
  • 1 seizoen als jeugdspeler bij de basketbalschool van Oostende
  • Coach bij Scherpenheuvel in 1ste provinciale en 2de landelijke
  • Jeugdcoach bij Scherpenheuvel, BT Hasselt en de HLU Academy
  • Gehuwd – 1 dochter

Partners in dit artikel

Gerelateerd nieuws

Wil jij als superfan geen enkele wedstrijd missen?

Bestel nu je tickets en mis geen enkele wedstrijd van seizoen 2023-2024!
  
Meer informatie
Volg ons op Facebook Instagram YouTube LinkedIn