Jarne Lesuisse, Wout Leemans, Ferre Vanderhoydonck, Leander Dedroog en Yannick Dammen; het zijn bekende namen bij Hubo Limburg United. Jonge spelers die een belangrijke rol spelen of gespeeld hebben bij onze club. Zij komen uit de Hubo Limburg United Academy en hebben daar een belangrijk deel van hun opleiding doorgemaakt.

Die Academy is ondertussen een vijftal jaren actief en staat sedert vorig seizoen onder de sportieve leiding van coach Niels Marnegrave, de assistent van Raymond Westphalen bij het BNXT team. Tevens was het diezelfde Raymond Westphalen die de fundamenten legde voor onze huidige jeugdwerking en de eerste generatie spelers liet doorstromen. De link met het BNXT team is zeer belangrijk omdat het een vlotte samenwerking tussen jeugd en ons team op het hoogste niveau garandeert.

Wij spraken met coach Niels over de Academy. Over de ambitie van de club om zoveel mogelijk jonge spelers uit de regio een opleiding te geven die moet leiden naar een plaats in de kern van de A-ploeg. Een plaats aan de top van het Belgische basketbal.

Wat heeft een jonge basketter nodig om aan de top te geraken?

“Natuurlijk moet de speler talent hebben voor basketbal”, legt Niels uit, “ en een zeer goede techniek in alle aspecten van het spel, dribbel, shot, passing, defense, … noem maar op. Daarnaast moet hij of zij het spel goed kunnen lezen, zowel aanvallend als verdedigend. Ook moet men fysiek in orde zijn, voldoende snel en explosief zijn en bereid zijn om hard te werken. De lat ligt zeer hoog, het niveau van het basketbal stijgt, het is alsmaar moeilijker om aan de top te geraken dus moeten onze jongeren ook de juiste mentaliteit hebben: trainen, trainen, trainen is de boodschap. Zowel bij de ploeg als individueel thuis. En zeer belangrijk: doorzetten als het eens wat moeilijker gaat.”

De werking van de Academy

“Wij begeleiden 5 ploegen, U14, U16, U18 en U21 en de TDM1 ploeg wat staat voor ongeveer 50 spelers. Ik coach zelf de TDM1 ploeg en zet de sportieve lijnen uit voor de werking van de Academy. Elke ploeg staat onder de leiding van een gediplomeerde en gedreven coach die de doelstellingen van de Academy en de club onderschrijft. We spelen natuurlijk elke wedstrijd om te winnen maar niet de resultaten op zich zijn voor ons het belangrijkste, wel de individuele ontwikkeling van de spelers. Ontwikkeling in alle aspecten van het spel, zowel skills, mentaliteit als fysieke ontwikkeling, alles uiteraard aangepast aan de leeftijd. Elke ploeg traint minstens 3x per week, in groep of individueel, de meeste gaan naar 4 keer. Wij werken ook nauw samen met Offseason voor het gedeelte Strenght & Conditioning. “

Individuele progressie en evaluatie

“Voor een buitenstaander klinkt dat vreemd als het gaat over een ploegsport, maar wij zijn heel veel met individuele begeleiding bezig. Jonge spelers opleiden tot topspelers, tot de best mogelijke speler die ze kunnen worden, daar zijn we mee bezig. Zo hebben we 3x per jaar een bespreking met elke jongere over zijn werkpunten, zijn goede en minder goede kwaliteiten. We vragen hen om daar aandacht voor te hebben en te werken aan de minder goede zaken. Bij de TDM1 ploeg, die ook een opleidingsploeg is, geef ik ze regelmatig video’s mee over de wedstrijden, over bepaalde skills. Een beetje huiswerk”, lacht Niels.

Intensiteit

Basketbal op niveau vraag veel inzet en intensiteit. Niels bevestigt dat: “ Wij laten ook elke ploeg op dezelfde manier spelen zodat de overgang naar een andere leeftijdscategorie vlot kan verlopen. De oefenstof en de fysieke trainingen zijn verschillend per ploeg maar als er iets is dat we van elke speler willen zien, is inzet. Intensiteit op het terrein, zowel op de trainingen als op de wedstrijden.

Wij werken trouwens altijd full court. Alle oefeningen doen we full court omdat we de spelers vertrouwd willen maken met hetgeen hen te wachten staat. Op topniveau heb je alleen maar intensieve wedstrijden zowel in aanval als in defense. Op die manier worden onze jongens ook fysiek sterker en vermijden we kwetsuren.”

 Talent is aanwezig!

“Er zit veel talent in deze groep,  het niveau van de spelers is zeer goed. “stelt een tevreden coach. “ Of ze de top zullen halen is een andere vraag, dat hangt ook van henzelf af. En van een beetje geluk, bijvoorbeeld dat ze geen zware kwetsuren krijgen. Maar diegenen die hard blijven werken en goed luisteren naar onze coaches hebben een grote kans om een goede, heel goede of topbasketter te worden. En als ze een bepaald niveau halen, zullen ze bij HLU zeker kansen krijgen. Dat hebben we in het verleden al bewezen. Belgische spelers spelen mee en zitten niet op de bank om aan een voldoende aantal Belgen op het wedstrijdblad te komen.”

Wie is Niels Marnegrave?

  • Geboren 9/11/1987 (35 jaar)
  • Startte zijn carrière bij Pepinster, waar zijn vader coach was
  • Maakte op 16 jaar deel uit van de kern van Basketbalclub Luik
  • Stapte nadien over naar het Centre de Formation in Mons
  • Maakte onder de leiding van coach Van Meerbeeck bij Leuven en Pepinster zijn doorbraak in eerste klasse
  • Speelde op zijn hoogtepunt 3 seizoenen bij Oostende: 3 x kampioen, 3x beker, Eurocup, Euroleague, Champions League
  • Haalde de kwalificatieronde voor het EK met de Belgian Lions
  • Maakte een tussenstop bij Charleroi alvorens in seizoen 2019-2020 naar United over te stappen
  • Werd in 2021 assistent-coach en in 2023 sportieve leider van onze Academy

Spelers in dit artikel

Gerelateerd nieuws

Verlies van de bekerwinnaar uit Nederland

Onze United Boys konden geen vervolg breien aan de goede prestatie in Groningen. Ze gingen de boot in tegen Den Bosch met 66-82.

Bevat video Wedstrijdverslag

Wil jij als superfan geen enkele wedstrijd missen?

Bestel nu je tickets en mis geen enkele wedstrijd van seizoen 2023-2024!
  
Meer informatie
Volg ons op Facebook Instagram YouTube LinkedIn