Hubo Limburg United heeft zondag een gouden bladzijde geschreven in zijn nog jonge geschiedenis. In een zinderende bekerfinale werd het nog ongeslagen en ongenaakbaar gewaande Oostende verslagen, 79-73. Onverdroten inzet en een ijzersterke verdediging waren de ingrediënten waarmee United zijn eerste prijs ooit pakte.

De ontlading was groot bij het eindsignaal. Op het terrein en bij de staf, maar ook in de tribunes waar toch een grote schare Limburgse supporters al heel de match hun keel hadden hees geschreeuwd. Globaal waren er wat minder toeschouwers dan in 2017 - bij de eerste bekerfinale van de club - maar dat betekende duidelijk niet minder sfeer. De Limburgse aanhang was door de donkere T-shirts misschien niet zo zichtbaar, maar vocaal domineerde ze duidelijk de fans van Oostende. Elke Limburgse korf werd juichend onthaald.

United recupereerde voor deze bekerfinale na Casey Benson nu ook Jonathan Tabu zodat de ploeg op zijn sterkst aan de opworp kwam. De wedstrijd barstte meteen in alle hevigheid los. “Beide ploegen hadden hun huiswerk gemaakt”, stelde een gelukzalige Limburg United-coach Raymond Westphalen. “In het tweede quarter kenden we verdedigend een dipje en lieten we Oostende 29 punten maken.” De kustploeg liep vooral door driepunters en vrijworpen in dat tweede schuifje 11 punten uit (17’ 26-37). Delalieux, Benson en Nelson beperkten de schade tot 35-44 bij de rust.

Allemaal uitblinkers

“We hebben ons gameplan tijdens de rust niet gewijzigd omdat we erin geloofden”, aldus Westphalen. “We kwamen heel geconcentreerd uit de kleedkamer.” Een hardwerkende Nelson bracht United helemaal terug in de wedstrijd en via vrijworpen van Desiron wipten de Limburgers over Oostende: 60-59 (35’). De Limburgse supporters gingen uit hun dak. Bij 62-59 werd Oostende-coach Gjergja op de koop toe uitgesloten met een tweede technische fout. United verloor op zijn beurt Hammonds met vijf fouten bij 67-63.

Westphalen: “We bleven gefocust. Tabu maakte met zijn ervaring enkele slimme fouten en Delalieux gooide in moneytime de vrijworpen binnen. Ik kan elke naam noemen als uitblinker. Iedereen heeft er zijn kop voorgelegd. Ik ben heel trots op mijn gasten. Ze hebben in deze finale getoond hoe ze gegroeid zijn. We wisten dat we deze match alleen defensief en conditioneel konden winnen. Als je je aanvallend wil meten met Oostende, ben je kansloos. Ik wilde de rebound domineren, maar ik weet eerlijk gezegd niet of dat gelukt is.” Limburg pakte 32 terugkaatsers, Oostende 37.

Nelson MVP

Met 32 punten, 10 rebounds en 5 assists was Tyrell Nelson overduidelijk de man van de match. Hij werd dan ook volkomen terecht uitgeroepen tot MVP. “Voor mij is het de allereerste keer dat ik een individuele trofee win”, glundert de Amerikaan. “Een geweldig gevoel. Ik werk er ook heel het jaar hard voor. Na elke training neem ik extra shots om mezelf beter te maken. In december en januari was ik nog een tijdje uit met knieproblemen, maar nu sta ik er weer voor 100 procent. Dat bewijst mijn niveau van de voorbije weken. We zijn al een tijd in een beter ritme aan het komen, met deze bekerwinst als resultaat. Iedereen zei dat Oostende onklopbaar was, maar wij wisten dat we een kans hadden. Onze coach heeft het perfecte gameplan uitgetekend. Zijn uitspraak dat in één wedstrijd alles mogelijk is, klopt helemaal. We hebben een geweldige groep spelers. Vandaag lukte het om er samen de volledige 40 minuten voor te gaan.”

Nelson deed samen met Desiron Oostende inside ook veel pijn. “Yannick en ik voelen elkaar goed aan en op training maken we elkaar beter. Nochtans had ik het in het eerste quarter niet gemakkelijk. Pas daarna lukte het om mijn drives te nemen.”

Pechvogel

Pechvogel van de dag was Jarne Lesuisse. Die moest de match thuis vanuit de zetel op televisie volgen. Ondanks hoge koorts was de Truienaar nog naar het verzamelpunt van het team gegaan, maar van coach Westphalen mocht hij niet de bus op.

Quarters: 13-15, 22-29 (35-44), 17-12 (52-56), 27-17.

HUBO LIMBURG UNITED: 28/60 shots (waarbij 6/18x3), 17/25 vrijworpen, 32 rebounds, 21 assists, 23 fouten. LITTLESON 5+2, NELSON 11+22, DELALIEUX 5+4, BENSON 2+5, HAMMONDS 0+3, Lambot 2+0, Dedroog 0+0, Dammen 0+0, Desiron 7+6, Bojovic 0+0, Tabu 3+3, Palmi 0+0.

FILOU OOSTENDE: 23/56 shots (waarbij 8/20x3), 19/23 vrijworpen, 37 rebounds, 17 assists, 27 fouten. RANDOLPH 8+11, BOOTH 2+5, DJORDJEVIC 4+6, GILLET 5+2, BRIMAH 4+0, Conger 11+0, van der Vuust 3+2, Buysschaert 2+0, Bratanovic 0+0, Jantunen 5+3.

 

Bron: HBVL.BE

Foto's: Serge Minten

 

Spelers in dit artikel

Gerelateerd nieuws

Wil jij als superfan geen enkele wedstrijd missen?

Bestel nu je tickets en mis geen enkele wedstrijd van seizoen 2023-2024!
  
Meer informatie
Volg ons op Facebook Instagram YouTube LinkedIn